Info till dig som fått plan MC

Viktig info till dig som fått MC-plan.

Du måste läsa denna information.

MC utbildningsplan

Din personliga utbildningsplan

I mejl har du fått 2 st PDF-filer. Den ena innahåller din plan och den andra en kostnadskalkyl.

På vänster sida på din utbildningsplan ser du ett veckoschema för din teori. Det gäller riskutbildning, när du ska göra klart plugga-delarna i elevcentralens teori, sluttester och teoriprovet på Trafikverket. Du måste göra sluttester enligt veckoplan annars riskerar du att vi avbokar ditt teoriprov vid Trafikverket. Hör av dig om du har problem så hjälper vi dig att nå målet.

På höger sida ser du den praktiska utbildningen.

Du får även en kostnadskalkyl på den plan vi gjort.

Det är VIKTIGT att du är insatt i din personliga plan och förstår den. Hör av dig om du har frågor så hjälper vi dig.

 

Förarprovet

Förarprovet är bokat. Det består av teoriprov som du ser i din vänstra kolumn och körprovet i den högra. Du har fått info om att ha mc vid provet men vi har detta till dig. Det är olyckligt att Trafikverket skriver som de gör men de är noga med att de inte står med mc till dig vid provet.

Skulle du behöva ändra på teori eller körprov så kontakta oss på Trafikskolan så löser vi alla ändringar. Du ska inte göra detta via Trafikverket.

OBS: Du måste boka riskutbildningarna själv

På din plan syns det när du ska boka riskutbildningar. Del 1 kan bokas tidigare än det datum som står. Den måste vara godkänt innan du gör Teoriprovet på Trafikverket. Du bokar den HÄR. Skulle det inte finnas datum utlagda så ringer du Trossö Trafikskola på 0455-25568.

Riskutbildning del 2 måste bokas exakt enligt plan. Skulle detta inte gå så måste du kontakta Björn och diskutera om du kan boka nån annan tid. Du måste vara långt fram i körningen men inte framme vid teoriprovet. Den bokar du genom att ringa Trossö Trafikskola på 0455-25568.

Alla riskutbildningarna bokas via Trossö Trafikskola. Dessa bokningar syns inte på Gerthsbo Trafikskolas Elevcentral. Se till att du fått en bekräftelse av Trossö Trafikskola så att bokningen gått rätt till. Skulle detta inte blir rätt så får du inte gör teoriprovet på Trafikverket.

Plan bild med bok o penna

Bokade lektioner

Allt utom riskutbildningarna har vi planerat och bokat. Du har fått dina bokade tider i ett särskilt mejl men du kan även se dem i elevcentralen. OBS: Du ser inte riskutbildningarna i vår elevcentral eftersom de är bokade på Trossö Trafikskola.

Du kan inte göra några ombokningar av lektioner, det är spärrat. Behöver du ändra så måste du kontakta oss. Du får inte ändra själv eftersom det är viktigt att du har rätt antal lektioner för att du ska bli färdig innan körprovet. Enklast är att du kontaktar Björn på 0709609904 (han jobbar mån-ons).

 

Utbildningsplats.

Din praktiska lektion börjar alltid från manöverbanan på Järnbruksvägen 1 i Kallinge. Kom klädd och klar så lektionen kan börja. Det finns toalett ca 200 meter från banan. Det finns gott om parkeringar mellan Huset "Flisan" som adressen går till och banan. Ingen avgift för parkering 🙂

 

Körning i grupp.

Manöverträningen genomförs i grupp om 3-4 elever och lika många BMW GS750. Om du är nybörjare så blir första lektionen på banan bara med dig.

Körningen i trafik genomförs med 2 elever och 1 lärare. Du växlar mellan att åka med läraren och köra själv. Så här arbetade vi förra året och både elever och lärare upplevde det effektivt. Du har alltid radiokontakt med lärare och den andra eleven. När du åker har du lättare att ta in information och diskutera det som sker. När du kör gör du mer rätt och når resultatet snabbare än om du skulle kört själv hela tiden.

 

Nya BMW 2022

Förra året fick vi våra nya BMW F750GS. Det är en riktigt lyxig, smidig och körglad hoj. De är t ex utrustade med värmehantag vilket är skönt en kall dag. Det finns 2 st för A och 2 st för A2. Hojen är sänkt men vi har olika sadlar för att det ska passa olika längder.

Du måste ha egna kläder

Du måste ha egna kläder för MC-bruk. Det ska vara hjälm med hakskydd (ingen öppen hjälm), jacka med axel och armbågsskydd, byxor med knäskydd, godkänt ryggskydd, stövlar el skor och handskar.

Allt ska vara för mc-bruk, helt och heltäckande. Du kan inte komma med t ex militärkängor.

Vill du köpa utrustning så samarbetar vi med Jonsons Bikes. Du får du 15% rabatt på ordinariepris på all typ av skyddsutrustning, med undantag av Arai och Shoie, under perioden du är inskriven på körskolan. Det kan utnyttjas flera gånger. Vi har skickat ditt namn till dem men tänk på att säga att du är vår elev så du får rabatten.

 

rhdr

Kommunikationsutrustning vid lektion o prov

Vid körprovet för Trafikverket ska du ta med egna headset som du stoppar in i öronen, det ska vara 3,5 mm anslutning med hörlur och mic. De kopplar inte upp sig mot din egna utrustning utan använder sin egna.

På trafiklektion gäller samma men vi kan även koppla upp mot befintlig utrustning  om du har egen. Det allra bästa är om det är en Cardo-produkt som har DMC-frekvenser. Cardo Edge, Bold, Neo, Slim eller Custom. https://www.cardosystems.com/products/ Men jag löser det förhoppningsvis om du har en bluetooth-uppkoppling av annat fabrikat. Annars har jag platta lurar som vi sätter i din hjälm, kan dock bli trångt i hjälmen om du har egna lurar. Det brukar lösa sig på nåt sätt.

Enkel betalning med Swish

Se till att betala lektionen innan du genomför den. Vi tar vi inte emot betalning i Ronneby/Kallinge.

Du kan redan nu betala in valfri summa innan körlektion. Se till att inte hamna i skuld. Summan du betalar läggs som ett saldo i din profil. När du kört så dras avgiften för dagens körning, detta sker i slutet på varje dag eller på morgonen dagen efter.

Du ser kostnaden på din lektion om du i elevcentralen klickar på bokning (längst ner i en telefon/platta och högst upp i dator). Tyvärr står det inte alltid om det är grupp eller ej. Du är själv om det står Enskild i texten.

Swisha till 123 240 95 55. Du behöver inte skriva nåt meddelande om du skickar från din telefon. Om någon annan betalar åt dig så måste de ange ditt namn. Varje vardagseftermiddag så skapar kontoret ett digitalt kvitto som du kan se i din profil på elevcentralen. Alla transaktioner loggas och du kan följa allt på ditt konto i appen.

 

MC-teori

Vi har haft webbinarier istället för fysiska träffar. Den sista som var en uppsamling och repetition för mc spelades in. Du kan se den här:

https://us06web.zoom.us/rec/share/yddg7zKKN1vljHHCeHYhRXRGToWMewJHhrSn7STJZ0hufiQ_zSusbThEzq-JXZu2.GuVrhpGjlOxPVXeG

Använd lösenord: mcteori2023!

Teorin med blandade elever, 4 st, spelades inte in. Vi inledde med information om mc innan starten. Den kan du se här:

https://us06web.zoom.us/rec/share/rnbmJX2_saifhQjzHato5CsyX0W9TaXjo2oHtTC1E_uXX8FxacAYMUEGBUxLvEAN.0EHWHLSiIiO6TBBG

Inför din mc-lektion

Se till att göra teorin i rätt takt enligt din plan. Innan din praktiska lektion ska du, i teorins avsnitt Plugga, repetera de avsnitten du ska göra i körningen. Inför din första körning repeterar du avsnitten:

  • Körställning
  • Inledande manövrering
  • Växling
  • Lutning
  • Manövrering

Inför dina andra lektioner så kollar du i Körning i Elevcentralen på de noteringar läraren gjort i Körning i Elevcentralen.

Kom till manöverbanan i Kallinge klädd och klar några minuter innan din lektion. Ta med leg.

 

Vad är en säker mc-förare?

Svaret på den frågan har har Trafikverket, Transportstyrelsen, STR och andra utbildare gjort ett gemensamt arbete om inför årets mc-säsong. Syftet är att det ska bidra till ökad säkerhet på mc. Det finns mycket läsvärt, bilder o filmer om du klickar HÄR

Gratis SMC medlemskap

Sveriges Motorcyklister, SMC, ger dig information och rabatter på t ex försäkeringar. De erbjuder utbildningar för dig som har mc-kort. . Du som tar mc-kort hos oss får gratis medlemskap detta året samt fram till sista mars nästa år. Därefter kan du fortsätta vara medlem mot en avgift. Jag har lappar med en unik kod med mig i min mc så säg till om du vill ha.

 

Har du fler frågor

Kontakta oss gärna om du har fler frågor.

personal_michael_gerthsbo

Mikael Sjöström

Utbildningsledare/MC-lärare

Telefon 0709609902

mikael@gerthsbo.se

Kontakta mig om du har frågor kring teorifrågor, körning, kläder mm.

SAMSUNG CSC

Björn Fhärm

Kontorist

Telefon 0709609904

bjorn@gerthsbo.se

Kontakta mig om du har frågor kring bokningar