Bil

Vägen till körkortet

Vi hjälper dig med vägen till körkortet. Här är 5 steg du ska göra på väg till körkortet.

Play Video

1 Ansök om Körkortstillstånd

Du måste ha ett körkortstillstånd för att få övningköra privat eller på trafikskola. Det ansöker du enkelt HÄR Ett syntest ska sändas in och det kan du göra hos oss på Gerthsbo Trafikskola. Boka det genom att 0709609904 eller info@gerthsbo.se

2 Gå Introduktionskurs

Om du ska övningsköra privat måste du och handledaren gått en introduktionskurs (ibland kallad handledarkurs). Du bokar den i vår webbutik.

3 Teori och körutbildning

Du lär dig effektivt och snabbt om du gör teorin i samma takt som du kör. När du genomför utbildning hos oss ska du ha det bästa materialet, nämligen helt nya Körkortsboken. Det är helt digitalt och beskrivs nedan.

Chansa inte - välj den trygga vägen till ditt körkort

Körkortsboken är den officiella appen från STR (Sveriges Trafikutbildares Riksförbund) där du kan plugga din körkortsteori. Innehållet i materialet är kvalitetssäkrat och granskat av trafiklärare. Appen är nyligen lanserad och är ett heltäckande material som inte är att jämföra med billiga appar. Klicka här för mer info

Din teori i appen Körkortsboken

Vi är vana vid elever med särskilda behov

Vi har erfaren personal som bemöter dig på ett personligt och professionellt sätt. Vi är för mångfald och anser att vi måste anpassa utbildningen efter dig, och dina behov. Har du särskilda behov så har vi säkert utbildning som passar dig. Vi har personal som genomgått STR:s kurs med anpassad undervisning för bland annat de med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, vi gör en utredning för att se hur din väg till körkortet ska se ut.

Automat och manuell på ett nytt sätt

Våra kunder får självklart välja själva om vi ska börja med automat eller manuell. Vilket vi gör på trafikskolan beror på olika saker. Vad du kört innan, om du kört överhuvud taget eller om du inte bestämt om du ska ta körkort för manuell eller automat. Du behöver inte bestämma vilket det blir i början.

Vi lärare har sett en pedagogisk effekt av att börja med automat. Det första "trappsteget" kan kännas högt när man ska lära sig något helt nytt. Då kan det vara bättre att börja detta i en automatväxlad bil så blir första trappsteget lite lägre. I takt med att många biltillverkare slutar tillverka manuellt växlade bilar gör att alla elever kommer köra automat i en större utsträckning än förut. (Bakgrunden är att det är svårt att bygga miljövänliga bilar med manuell växellåda.) T ex så måsta alla köra automat när vi åker till Trafikövningsplatsen Olofström då de inte har några manuellt växlade bilar längre.

 

Trappsteg

Vi kommer erbjuda alla nya elever att börja i automatväxlad bil och gå över till manuell på slutet av utbildningen. Det finns många fördelar med denna metoden

 • Alla lär sig köra automatväxlad bil
 • Det blir lättare att börja utbildningen
 • Man kan vänta med beslutet automat el manuellt körkort
 • Effektivare utbildning
 • Mer fokus på trafiksäkerhet

 

 

Intensivutbildning

Börja med en testlektion där vi gör en bedömning av lektionsantal och kostnad för ditt körkort. Detta gör vi helst i god tid innan din intensivutbildning för att klara bokningsköer på halkbanan och Trafikverket.

Gör utbildningen i den takten som passar dig. Vi kan ofta lösa det på 2 veckor men något längre tid är att föredra ur pedagogisk och ekonomisk synvinkel. Efter testlektionen diskuterar vi ett upplägg som passar dig.

gerthsbo_klocka

4 Riskutbildning

Riskutbildning är obligatorisk. Det är 2 delar, del 1 är teoretisk om alkohol, droger, attityder mm. Del 2 är halkkörning vid trafikövningsplats. Del 1 kan du göra när som helst men del 2 ska göras i slutet av utbildningen så du är redo för de övningar som ska göras i en för dig okänd bil.

Alla elever måste ha gått riskutbildningarna de senaste 5 åren innan man gör förarprovet vid Trafikverket.

5 Förarprovet

Förarprovet består av teoriprov och körprov. Bägge dessa utförs hos Trafikverket. Är du elev hos oss så får du uppvärmning innan körprovet. En av våra lärare är även med dig i bilen vid provet om du önskar.

Är du osäker - Testa oss

Ta en testlektion innan du tar beslutet. Läs mer HÄR

Paketpriser bil

Utbildningspaketens giltighet är 2 år från inköpsdatum.

Startavgift

1 200 kr
 • Administration, SMS-påminnelser och personlig utbildningsplan med kostnadskalkyl
 • Lärarledda teorilektioner 4 olika ämnen som du får gå hur många gånger du önskar.
 • När du genomför Trafiklektion ska du ha ett aktivt abonnemang av appen Körkortsboken. Det tillkommer en kostnad på 349-1400 kr

Startpaket med 5 trafiklektioner

4 400 kr
 • Startavgiftt
  (Administration, SMS-påminnelser, personlig utbildningsplan med kostnadskalkyl och lärarledda teorilektioner.
 • 5 trafiklektioner á 40 min
 • Bok "Pluggis"
 • När du genomför Trafiklektion ska du ha ett aktivt abonnemang av appen Körkortsboken. Det tillkommer en kostnad på 349-1400 kr

Startpaket med 10 trafiklektioner

7 400 kr
 • Startavgiftt
  (Administration, SMS-påminnelser, personlig utbildningsplan med kostnadskalkyl och lärarledda teorilektioner.
 • 10 trafiklektioner á 40 min
 • Bok "Pluggis"
 • När du genomför Trafiklektion ska du ha ett aktivt abonnemang av appen Körkortsboken. Det tillkommer en kostnad på 349-1400 kr

Priser bil

Prislista bil från 1 okt 2022

Startavgift

Administration, SMS-påminnelser, personligt utbildningsplan, kostnadskalkyl och lärarledda teorilektioner.
1200 kr

Introduktionsutbildning - Boka här

Teoretisk utbildning 3,5 tim, Fika ingår. Rapportering till Transportstyrelsen.
450-550 kr

Trafiklektion à 40 min.

640 kr

Riskutbildning del 1

Teoretisk grupputbildning 3,5 tim inkl fika med speciallärare för Riskutbildning. Rapportering till Transportstyrelsen.
900 kr

Riskutbildning del 2 (halkan)

Kostnad för halklärare, trafiklektion till o från Trafikövningsplatsen och fika, 2100 kr + Trafikövningsplatsens ban o fordonshyra, lokalhyra och rapportering 1200 kr = 3300 kr
3 300 kr

Säkerhetskontroll 35 min.

Praktisk utbildning i grupp om 2-3 personer
300 kr

Körprov inkl. 20 min. lektion

Kostnad för bil och lärare under provet samt en halv trafiklektion som uppvärmning innan provet. Trafikverkets avgift för körprov och Transportstyrelsens avgift för körkortstillverkning tillkommer. Se längre ner.
1 800 kr

Bok "Köra bil"

300 kr
Det tillkommer avgifter till Trafikövningsplatsen i Olofström Dessa avgifter kan vi inte påverka eller garantera. För närvarande är avgifterna:

Banhyra till Trafikövningsplatsen i Olofström

Vi har lagt in denna i vårt pris 3 300 kr ovan. Detta är mest en info till dig vart pengarna går.
1200 kr
Det tillkommer avgifter till Sveriges Trafikutbildares Riksförbund, Trafikverket och Transportstyrelsen. Dessa avgifter kan vi inte påverka eller garantera. För närvarande är avgifterna:

Körkortsboken

När du genomför Trafiklektion ska du ha ett aktivt abonnemang av appen Körkortsboken. Det tillkommer en kostnad på 349-1400 kr. Prata med oss om vilken period som passar dig.
349-1400 kr

Teoriprov vid Trafikverket

325 kr

Körprov

Inspektörens avgift
800 kr

Fotografi vid Trafikverket

80 kr

Tillverkning av körkortet

280 kr